2018. március 5., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 5 - HÉTFŐ - Márk 11


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 15. fejezet 966. nap

Az akkori szokás szerint a menyegzői ünnepség több napig tartott. Ünneplés közben hamarosan kiderült, hogy a bor nem elegendő. Ez a felismerés rendkívüli zavart és nyugtalanságot eredményezett. A menyegzőn a bor hiánya gondatlanságnak számított, s a vendégszeretetet kérdőjelezte meg. Az ifjú pár rokonaként Mária segédkezett az ünnepség lebonyolításában, s látva a kényes helyzetet, így szólt Jézushoz: "Nincs boruk" (Jn 2: 3). E szavak azt sugallták, hogy Jézus megsegíthetné őket. Ő azonban így felelt "Mi közöm nékem tehozzád, ó asszony? Nem jött még el az én órám" (Jn 2:4). Ez az első hallásra elutasítónak tűnő válasz nem volt rideg, udvariatlan megnyilatkozás. Az a kifejezés, ahogyan a Megváltó megszólította anyját, megfelelt az akkori keleti szokásnak. Ezt a megszólítást olyan személyekre alkalmazták, akik iránt tiszteletet akartak kifejezni. Krisztus minden megnyilatkozása összhangban volt a törvény előírásával: "Tiszteld atyádat és anyádat" (2Móz 20:12). A kereszten, ahol utoljára fejezte ki anyja iránti gyöngédségét, Jézus ugyanígy szólította meg Máriát, és legszeretettebb tanítványa gondjaira bízta. A menyegzőn csakúgy, mint a kereszten, a hanghordozásában, tekintetében és modorában rejlő szeretet magyarázza szavait.

Amikor serdülő korában a templomban járt, és életének titka feltárult előtte, Krisztus így szólt Máriához: "Avagy nem tudjátok-é, hogy nékem azokban kell foglalatosnak lennem, amelyek az én Atyámnak dolgai?" (Lk 2:49) E szavak adják meg egész életének és szolgálatának alaphangját. Mindent alávetett művének, a megváltás nagy munkájának, és azért jött e világra, hogy elvégezze e munkát. Most elismételte Jézus a tanítást. Fennállt a veszély, hogy Mária Jézussal való rokonsága alapján különleges igényeket támaszt vele szemben, és bizonyos mértékig jogot formál arra, hogy küldetésében irányítsa. Harminc éven át engedelmes, szerető fia volt, és szeretete mit sem változott, de most Jézusnak Atyja művéhez kellett fognia. Mint a Magasságos Fiát és a világ Megváltóját, semmilyen földi kötelék nem tarthatta vissza küldetésétől, sőt életmódját sem befolyásolhatta. Szabadnak kellett lennie, hogy Atyja akaratát cselekedhesse. Ez a lecke nekünk is szól. Isten követelményei felette állnak még az emberi kapcsolatok kötelékeinek is. Semmilyen földi vonzás nem térítheti le lábunkat arról az ösvényről, amelyen Isten parancsolja, hogy járjunk.

Az elbukott emberiség megváltásának egyetlen reménye Krisztusban van. Mária csak Isten Báránya által lelhetett üdvösséget. Önmagában nem volt érdeme. Kapcsolata Jézussal - lelki szempontból - egyáltalán nem különbözik bármely más embernek a Megváltóhoz való viszonyától. Ezt jelzik az Üdvözítő szavai. Világos különbséget tesz anyjához fűződő viszonyában mint Emberfia és mint Isten Fia. A köztük fennálló rokoni kötelék semmiképpen sem teszi Máriát egyenlővé vele.

E szavak: "Nem jött még el az én órám" (Jn 2:4) arra mutatnak, hogy Krisztus földi életének minden tette az öröktől fogva létező terv megvalósítása volt. Mielőtt a földre jött, a tervet, és minden részletét tökéletesen elrendezte. Mégis, az emberek közt jártában lépésről-lépésre Atyja akarata igazgatta. Nem habozott, hogy cselekedjen-e a megjelölt időben. Ugyanilyen engedelmesen várt, amíg az idő eljött.

Mai Bibliai szakasz: Márk 11

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 11. fejezet változást jelent úgy gondolati síkon, mint az események irányában, hiszen ez volt az emberiség történelmének fordulópontja. Az egész menny feszülten figyelte Jézus életének utolsó hetét, amely a Kálvária keresztjén ért véget. Az idő az Amazonas folyóhoz hasonlóan hömpölygött a jó és gonosz végzetes összecsapása felé.

Krisztus félretette királyi ruháját, és az emberek szolgájává lett (Filippi 2). Isten Fia az emberek között járt, gyógyította és felszabadította őket a gonosz kötelei alól, Vele való kapcsolatra hívott, könnyeket törölt, a szeretet és együttérzés kötelékével vonzotta őket magához. Most pedig elérkezett az áldozatra való figyelés ideje – a szeretet végső és örök ajándéka.

A világmindenség Teremtője kölcsönhajóval szelte át a vizeket, vendégségben fogyasztotta el a páskavacsorát, kölcsönzött sírba fog helyeztetni, és most egy kölcsönkért szamáron vonul be Jeruzsálembe. Korábban szolgálata során – amennyire tudni lehet – soha nem utazott állaton, most azonban egy fiatal szamáron vonul be a városba – micsoda királyi jelvény! Az állatot egy olyan helyről kellett elhozni, ahol két út találkozott. Érdekes gondolat! Te és én két út közül választhatunk. Az egyik széles és sok kellemes dologgal van kikövezve, a másik keskeny és nehézségeket tartogat, de mindig bízhatunk az Úrban, hogy az élet ösvényén vezet.

Az emberek kiáltozva királlyá akarták koronázni Őt. Szemük vak volt igazi küldetésének meglátására. Az Ördög azt akarta, hogy Krisztus a koronára nézzen – de az csak a kereszt után következhetett! Krisztus szeretete az elbukott emberiség iránt olyan hatalmas volt, hogy semmi sem tántoríthatta volna el öröktől fogva elrendelt küldetésétől. „Mint ahogy nem volt idő, amikor Isten ne létezett volna, olyan biztosan nem volt egy olyan pillanat sem, amikor a végtelem elme ne lelte volna kedvét abban, hogy kinyilatkoztassa kegyelmét az emberiségnek.” (Signs of the Times, 1901. június 12.)

Az ünneplő menet egy magas helyen állt meg, ahonnan Krisztus a Kidrón völgyén át Jeruzsálem szikrázó márványtemploma felé tekintett, és megállíthatatlanul sírni kezdett. Bár készek voltak Őt megkoronázni földi uralkodójukká, nem voltak hajlandók szívük királyává tenni Őt. Házuk elhagyatott lesz.

Azért imádkozom, hogy a napi döntéseid és tetteid a keskeny útra figyeljenek – a mennyei útra – az egyetlen útra, amely Krisztushoz, a koronához és a trónushoz vezet (Jel 3:21).

Jim Ayer

135. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  15. fejezetéhez (március 4-10.).

Megindító számomra Mária története, amikor Jézustól kért segítséget a menyegzőn a borral kapcsolatosan. Mária sosem látta, hogy csodát tett volna Jézus, mégis hozzá fordult! Jézus azt válaszolta, hogy még nem jött el az Ő ideje, azonban, mivel nem akarta cserben hagyni anyját, segített.

A saját magam helyzetét is kapcsolatba tudom hozni ezzel. Jómagam is imádkoztam olyan dolgokért, amelyekben hinni még nekem is nehezemre esett. Amikor a Biblia-oktatói tanulmányaimat elkezdtem, nem akartam a szüleimre támaszkodni. Megvolt rá az okom. Hónapokon keresztül imádkoztam a pénzért, hogy járhassak az iskolába. Aztán egy napon, az iskolai korteskedés során tavaly télen találkoztam egy asszonnyal (nem is volt adventista), aki úgy döntött, hogy lányaként örökbe fogad és minden hónapban pénzt küld nekem. Ez által van lehetőségem ebbe az iskolába járni! Jézus megsegített engem, csak úgy, ahogyan az anyjának segített. Nem akart cserben hagyni.

Jézus alárendelte a terveit Isten akaratának. Nekem is azt kellett tennem. Amikor elköltöztem a Sabah állambeli őserdőből, azért tettem, hogy orvosnak tanuljak egy egyetemen, és jó orvos válhasson belőlem. A tanulmányaim során Isten megmutatta, hogy más terve van számomra. Így történt, hogy a missziókról kezdtem tanulni az orvostudomány helyett. Jézus megtanította számomra, hogy készségesen szenteljem oda magamat az életemre vonatkozó terve teljesítésére.

Prescella Francis
Sabah, Malajzia
Kelet-ázsiai Oktatási Intézet
Fordította Gősi Csaba


1 megjegyzés: