2017. december 19., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 19 - KEDD - Jónás 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 59. fejezet 890. nap

Malakiás tanításából, melyeket az Ótestamentum utolsó próféciája tolmácsol, valamint a pogány ellenségektől elszenvedett sanyargatásból a zsidók végül megtanulták, hogy az igazi jólét az Isten törvénye iránti engedelmesség függvénye. A nép közül azonban sokan nem hitből és szeretetből, hanem önző indítékokból engedelmeskedtek. Külsőséges szolgálatukkal nemzeti nagyságra akartak szert tenni. A választott nép nem lett a világ világossága, hanem elzárkózott a világtól, hogy bebiztosítsa magát a bálványimádás rontása ellen. Isten korlátozó intézkedéseit - a pogányokkal való házasság megtiltását és a környező népek bálványozó szokásaitól való eltiltást - Izráel és más népek közötti válaszfallá torzították, és ezzel kizártak másokat azokból az áldásokból, amelyeket Isten utasítása alapján továbbítaniuk kellett volna a világnak.

A zsidók Istentől is elkülönítették magukat bűneikkel. Képtelenek voltak felfogni jelképes szolgálataik mély lelki jelentőségét. Önigazultságuk következtében saját cselekedeteikben, az áldozatokban és a szertartásokban bíztak ahelyett, hogy annak érdemeire támaszkodtak volna, akire mindezek mutattak. Az Isten igazsága helyett "a magukét igyekeztek érvényesíteni" (Róm 10:3), körülfalazták magukat önhitt külsőségekkel. Mivel óhajtották Isten Lelkét és kegyelmét, megpróbálták a hiányt a vallási formaságok és szertartások túlságosan szigorú betartásával pótolni. Keveselve az Isten által meghatározott előírásokat, az isteni parancsolatokat megnehezítették számtalan fárasztó követeléssel, amelyeket maguk gondoltak ki. Minél távolabb voltak Istentől, annál szigorúbban tartották e formaságokat.

Gyakorlatilag lehetetlen volt ezekkel az aprólékos, terhes követelményekkel megtartani a törvényt. Az igaz élet nagyszerű alapelvei - amelyeket a Tízparancsolat mutat meg - valamint a szimbolikus szolgálattal jelképezett dicső igazságok is elhomályosultak. Betemette őket az emberi hagyományok és rendeletek halmaza. Akik igazán vágytak Istennek szolgálni, és akik megpróbálták megtartani az egész törvényt, ahogy azt a papok és vezetők parancsolták, azok súlyos teher alatt nyögtek.

Mialatt Izráel népe mint nemzet vágyakozott a Messiás adventjére, szívében és életében oly messzire távolodott Istentől, hogy nem volt igazi fogalma a megígért Megváltó jelleméről és küldetéséről. Ahelyett, hogy a bűntől való megváltásra, a szent élet szépségére és békéjére vágyakoztak volna, érdeklődésük a népük ellenségeitől való szabadulásra és a világi hatalom visszaszerzésére összpontosult. A Messiást mint győztest várták, aki minden igát összetör, és Izráelt minden nemzet urává emeli. Sátánnak sikerült előkészítenie a nép szívét, hogy a Megváltót megjelenésekor elutasítsák. Szívük büszkesége és a Megváltó jelleméről, küldetéséről alkotott hamis fogalmaik miatt nem mérlegelték becsületesen Messiás voltának bizonyítékait.

A zsidó nép több mint ezer évig várt a megígért Megváltó eljövetelére. Legfényesebb reményeik fűződtek ehhez az eseményhez. Ezer éven át énekbe és próféciába, templomi szertartásokba és családi áhítatokba foglalták; és amikor eljött, mégsem ismerték fel benne régóta várt Messiásukat. "Saját világába jött, de a világ nem ismerte meg őt" (Jn 1:11). Világot szerető szívüknek a menny kedveltje olyan volt, "mint gyökér a szikkadt földből." Szemükben "nem volt neki szép alakja... sem olyan külseje, amiért kedvelhettük volna." Nem láttak benne semmi szépséget, hogy vágyakoztak volna utána (Ézsa 53:2).

A Názáreti Jézus egész életével kárhoztatta a zsidó nép önzését, mely miatt megtagadták a gondozásukra bízott szőlőskert tulajdonosának jogos igényét. Gyűlölték igaz és kegyes voltának példamutatását. Amikor pedig a végső próba jött - amely alapján az engedelmesek része örök élet, az engedetleneké pedig örök halál -, elvetették Izráel Szentjét, és felelősek lettek golgotai keresztre feszítéséért.

Mai Bibliai szakasz: Jónás 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Szeretem, ahogy a harmadik fejezet kezdődik: „És lőn az Úrnak szava másodszor is Jónáshoz.”  Annyira örülök, hogy másodszor is kapunk esélyt Urunk szolgálatára! A Biblia tele van második esélyekkel. Lássuk csak Izrael népét! Mennyei Atyánk újra és újra megpróbálta magához fordítani önfejű gyermekeit. Nem minden történet végződik jól, de hadd mutassak rá azért egy párra. Dávid király, Salamon és Sámson csak néhány példa a „második esélyre”, ami végül jóra vezetett, az örök életre.

Megkísérthet a kétkedés, hogy ez csak a bibliai időkben fordulhatott elő, a mai, modern idők Istenénél nem. Ad még vajon Isten ma is második esélyt? Egyértelműen állíthatom, hogy igen. Én vagyok erre a legjobb példa. Én, aki Istenhez tértem, majd elcsábított e világ csillogása és aranya. De hála Istennek, Ő újra megszólított, és Isten kegyelméből másodszorra teljesen magával ragadott.

Isten kegyelme azonban nem csak azoknak szól, akik egyszer már vele jártak, majd eltávolodtak tőle, hanem minden egyes embernek, mindenütt! S az a nap, amikor Jónás a király palotájába ment, második esély volt Ninive lakosainak is. Micsoda evangélistának kellett lennie, hiszen az egész város népe, több mint százezer ember, megszívlelte bűnbánatra hívó, megváltásról szóló üzenetét!

A híres prédikátor, John Wesley szavait juttatja ez eszembe: „Adjatok nekem száz embert, akik semmi mástól nem tartanak, csak a bűntől, és semmi másra nem vágynak, csak Istenre, legyenek akár egyházi személyek, vagy laikusok, ők egyedül megrengetik a pokol kapuit és felállítják a mennyek országát e földön.”

Ahogy Jónás a Szentlélek erejével prédikált, megrázta a pokol kapuit és a Menny Istene felé fordította az embereket. Mit tud Isten tenni egy neki teljesen elkötelezett ember által?  Bármit, amit csak akar, elvégre is, Ő az Isten! Valamit azonban még figyelembe kell vennünk!

A sorsod, ahogyan Jónásé is, csak rajtad áll. Isten teljesen eltervezte az életedet, de nem tesz semmit, csak ha 100 százalékig átadod neki az irányítást. Jézus Krisztus nemcsak azért halt meg a kereszten, hogy megmentsen téged, hanem hogy az Ő szolgálatát választhasd, a szolgálatot, amit Ádám és Éva az Édenkertben eldobott magától.

Ha ma átengeded neki életed irányítását, csodálkozni fogsz, mennyi életre leszel majd hatással, és mennyit változtatsz meg az örökkévalóság számára!

Jim Ayer

124. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 59. fejezetéhez (december 17-23.).

Isten egy szőlőskertet ültetett a föld szívébe– Jeruzsálem néven –, hogy aztán Izrael megvilágítsa a világot. Isten álma az volt, hogy a föld minden tájáról származó emberek osztozzanak a szőlőskertjében, sőt, be legyenek oltva, a vad ágak csatlakozzanak az igaz tőhöz.

És egy rövid időre ez is történt. Salamon király uralkodása alatt a világ minden tájáról származó népeket – beleértve Sába rejtelmes királynőjét – odavonzotta Isten szőlőskertje az Ígéret földjén.

Azonban ezt követően elkezdtek a dolgok darabokra hullani. Amikor Izrael vezetői elkezdték elveszíteni a hitüket, ugyanez történt a néppel is. Isten szőlőskertjét az emberek kezdték megtaposni, és ezzel ezt a választ idézték elő Isten részéről: „Mit kellett volna még tennem szőlőmmel; mit meg nem tettem vele? Miért vártam, hogy jó szőlőt terem, holott vadat termett?!” (Ésa 5:4) Amikor Isten a szőlőskertjéről beszél, amely „vad” szőlőt termett, a héber beushim szót használja, amely bűzös, mérgező szőlőt jelent.

Mitől lett tehát Izrael szőlőskertje rothadt? A rossz vezetőktől. Soha ne becsüljük alá a vezetők hatalmát, legyenek jók vagy gonoszok. Amerre Izrael királyai tartottak, arra tartott Izrael is. Szerencsére lesz Izraelnek egy végső királya: az igazi szőlőtő, az élővíz, a világ világossága.

„Kelj fel, világosodjál, mert eljött világosságod, és az Úr dicsősége rajtad feltámadt.” (Ésa 60:1)

Andy Nash
egyetemi tanár és lelkész
Southern Adventist University, USA

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése