2017. október 22., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 22 - VASÁRNAP - Ezékiel 32

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/
Új olvasmány a fejezet végén a Próféták és királyok 47. fejezetéhez

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 47. fejezet 832. nap

47. Jósua és az angyal

A templom építőinek kitartó és eredményes munkája megrémítette és nyugtalanította a gonoszság seregeit. Sátán még nagyobb erőfeszítésekre határozta el magát, hogy jellemük fogyatékosságainak megmutatásával gyöngítse és csüggessze Isten népét. Ha azokat, akik sokáig bűnhődtek törvényszegésük miatt, ismét rávehetné Isten parancsai áthágására, akkor újra foglyul ejtené őket a bűn.

Izráel népe Sátán különös gyűlöletének célpontja volt mindig, mert Isten őket választotta ki ismeretének megőrzésére. Sátán eltökélte a nép elpusztítását. Amíg engedelmeskedtek, nem árthatott nekik. Ezért összeszedte minden erejét és ravaszságát, hogy bűnre csábítsa őket. Kísértéseitől tőrbe ejtve, áthágták Isten törvényét, és így ellenségeik zsákmányává lettek.

Izráelt fogolyként vitték Babilonba, de Isten nem fordult el tőlük. Dorgálással és intéssel küldte hozzájuk prófétáit, hogy ráébressze őket bűnösségükre. Amikor megalázták magukat Isten előtt és őszinte bűnbánattal visszatértek hozzá, a bátorítás üzenetét küldte nekik és kijelentette, hogy kiszabadítja népét a fogságból, visszafogadja őket kegyelmébe, és visszatelepíti földjükre. Most pedig, hogy a helyreállítás munkája megkezdődött, és Izráel maradéka visszatért Júdeába, Sátán elhatározta, meghiúsítja Isten szándékát, ezért arra indította a pogány népeket, hogy semmisítsék meg ezt a nemzetet.

Ebben a válságos helyzetben "az Úr jóságos szavakkal, vigasztaló szavakkal" erősítette népét (Zak 1:13). Krisztus művéről és Sátán munkájáról adott megkapó képpel mutatta be, hogy közbenjárójuknak milyen hatalma van népe vádolóinak legyőzésére.

A próféta látomásban látja "Jósua főpapot", aki "piszkos ruhába öltözve" (Zak 3:1, 3) áll az Úr Angyala előtt, és esdekel, hogy Isten könyörüljön meggyötört népén. Amint azért könyörög, hogy Isten teljesítse ígéreteit, Sátán arcátlanul kiáll ellene. Isten nem fogadhatja vissza kegyelmébe Izráelt, mert vétkezett - állítja. Jogot formál rájuk, mint zsákmányára, és követeli, hogy az Angyal adja át neki őket.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 32

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Az ausztrálok bálnákat vadásztak húsukért és zsírjukért. Azok a napok elmúltak. Ma turisták tolonganak a partokon, majd hajókra szállnak, hogy a bálnák vonulását megfigyeljék. 

Időnként egy-egy bálna váratlanul partara vetődik. Ilyenkor emberek sokasága önkéntesként vállalkozik arra, hogy vízzel locsolja és visszavezesse a bálnát a tengerbe. Ha az erőfeszítés kudarcot vall, a mindent átható bűz elviselhetetlenné válik.

A bűz képe dominál Ezékiel leírásában, amikor Egyiptomot egy bálnához hasonlítja. Ha Egyiptom egy hatalmas fa, akkor egy nagy bálna is, akinek a húsa hegyeken lesz és betölti a völgyeket, és akinek vére elárasztja a földet. Fénye kialszik, és az ég elsötétül. Mint fa, egy nemzet célja az, hogy fészekrakó helyet biztosítson a madaraknak és védelmet az állatoknak. Most, hogy Egyiptom halott, ragadozó madaraknak és állatoknak biztosít táplálékot azokat kiszolgálva, akiket mindig is szolgálnia kellett volna, csak egészen más módon. Az uralkodók számára, bárhol is éljenek, ez a fajta üzenet a rémület üzenete.

Jahve kardja Egyiptomot és seregeit a halottak birodalmába juttatja. Sok hadsereg van jelen, akik Egyiptomhoz beszélnek, akit csak az vigasztal, hogy nincs egyedül. Vajon ez a leírás azt tanítja, hogy a halottak öntudatos állapotban vannak? Egyáltalán nem. Ez egy képletes nyelvezet, mint Abimélek leírása Bírák 9:7-21-ben arról, hogy a fák beszélnek. Az üzenet azonban világos. A halál a nagy egyenjogúsági aktivista. Nem tesz különbséget.  

Kerüljük el az önfelmagasztalás bűnét és éljünk mindennap annak a tudatában, hogy a napjaink végesek, és csak az marad meg, amit Istenért teszünk.
  
Ross Cole

117. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 47. fejezetéhez (október 22-28.).

Szeretünk magunkra úgy gondolni, mint akik különleges célpontjai vagyunk sátán üldözésének. Így is van. Mi vagyunk a maradék. Célkeresztben vagyunk. Azonban többről van szó ennél, és ez egyrészt változást hozhat életünkbe, másrészt csökkenti az egónkat.

Igazából semmik sem vagyunk Sátán számára, semmi nem jelentünk neki. Pusztán járulékos kára vagyunk annak, hogy az Ellenség célba veszi Krisztust. Mi csupán az „A jelű bűnjel” vagyunk a tárgyaláson, mely a világegyetem sorsáról folyik. Sátán azzal vádolja Istent, hogy igazságtalan, hiszen az áldozata árán megmenti a gyarló embert az örökkévalóság számára. Sátán úgy véli, ő és gonosz serege sokkal inkább érdemli a különleges bánásmódot.

Ez az a nép - kérdi -, amely elfoglalja majd helyemet, és a velem tartó angyalok helyét a mennyben? Azt vallják, hogy engedelmeskednek Isten törvényének; de vajon megtartják-e előírásait? nem szeretik-e jobban önmagukat, mint Istent? Nem helyezik-e saját érdekeiket a néki való szolgálat fölé? Nem szeretik-e a világ dolgait? Nézd csak bűneiket, amelyek rányomják bélyegüket életükre! Figyeld, milyen önzőek, rosszindulatúak, gyűlölködők! Engem angyalaimmal elűzöl magadtól, őket pedig - akik ugyanolyan bűnösek - megjutalmazod? Ez nem igazság, Isten! Az igazság kárhozatukat követeli! (Próféták és királyok, Budapest, 1995, Advent Kiadó, 366. o.)

Az örökkévalóság ígérete Jézus válaszában nyugszik: „Lehet, hogy jellemük tökéletlen és igyekezetük kudarcba fulladt, de megbánták bűneiket, én pedig megbocsátok nekik, és elfogadom őket.”

Karen D. Lifshay
Stanfield, Oregon

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése