2017. augusztus 26., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 26 - SZOMBAT - Jeremiás 32

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 37. fejezet 775. nap

Sion most romokban hevert; Isten népe pedig fogságban volt. A próféta fájdalomtól porba sújtva kiáltott: "Jaj, de magára maradt az egykor oly népes város! Olyanná lett, mint az özvegy. Nagy volt a népek között, úrnő a tartományok között, de kényszermunkássá lett! Sírva sír az éjszakában, könny áztatja arcát. Senki sem vigasztalja azok közül, akik szerették, barátai mind hűtlenné lettek, ellenségeivé váltak.

A nyomorúság és terhes szolgálat után fogságba került Júda. Ott lakik a pogányok között, de nem talál nyugodt helyet. Üldözői mind utolérik nyomorúságában. Gyászolnak a Sion útjai, nincs, aki ünnepekre járjon. Kapui mind elpusztultak, papjai sóhajtoznak. Szűzei szomorkodnak, neki csak keserűsége van! Elnyomói fölülkerekedtek, ellenségei jólétben élnek. Az Úr szomorította meg sok vétke miatt. Gyermekei fogságba mentek elnyomóik előtt."

"Jaj, de sötét felhőt borított az Úr haragja Sion leányára! Az égből a földre dobta Izráel ékességét, nem gondolt lábai zsámolyával haragja napján. Elpusztította az Úr kíméletlenül Jákób összes hajlékát. Ledöntötte féktelen haragjában Júda leányának erődítményeit. Földre terítette, meggyalázta az országot és vezéreit. Haragja hevében egészen összetörte Izráel hatalmát, visszavonta segítő jobbját, amikor jött az ellenség. Perzselte Jákóbot, mint lángoló tűz, emésztette körös-körül. Fölvonta íját mint ellenség, előállott mint támadó, és jobbjával megölt mindent, ami a szemnek kívánatos Sion leányának a sátrában; tűzként öntötte ki haragját."

"Kihez mérjelek, kihez hasonlítsalak, Jeruzsálem leánya? Milyen példával vigasztaljalak meg, Sion szűz leánya? Romlásod nagy, mint a tenger, ki gyógyíthat meg?"

"Emlékezz, Uram, mi történt velünk! Tekints ránk, és lásd meg gyalázatunkat! Örökségünk bitorlókra szállt, házunk idegenekre. Apátlan árvák lettünk, anyáink özvegyek... Atyáink, akik vétkeztek, már nem élnek; nekünk kell hordanunk bűneik terhét. Szolgák uralkodnak rajtunk, nincs, aki kiragadjon kezükből... Ezért lett beteg a szívünk, emiatt homályosodott el szemünk."

"De te, Uram, trónodon ülsz örökké, királyi széked megmarad nemzedékről nemzedékre. Miért feledkezel meg rólunk ilyen sokáig, miért hagysz el minket oly hosszú időn át? Téríts magadhoz, Uram, és mi megtérünk, tedd újra olyanokká napjainkat, mint régen voltak!" (JSir 1:1-5; 2:1-4, 13; 5:1-3, 7-8, 17, 19-21)..

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás 32

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:
Új protestáns fordítás:

Ebben a fejezetben egy teológiai jelentőséggel bíró, valós kérdés vetődik fel. Jeremiás vásárol egy területet a városban az unokatestvérétől. A felszínen ez egy teljesen szokványos dolognak tűnik. Jeremiás volt a legközelebbi rokon, őt illette vér szerint és neki volt elővásárlási joga. Azok az idők nem a legjobbak voltak az ingatlanvásárlásra, mert a babilóniaiak foglalták el a területet. Jeremiás ezért nem volt köteles megvenni ezt az ingatlant.

A babilóniaiak bejövetelét és területfoglalását maga Jeremiás jövendölte meg Sedékiás királynak és Júdea lakosainak. De Isten közbelép a szerződéskötéskor (6-15. vers). Jeremiást tájékoztatja előre, hogy   unokatestvére, Hanameél meg fogja őt kérni, hogy vegye meg az ingatlant. Bár ez nem a legjobb időszak volt arra, hogy ingatlant vásároljon valaki, Isten ezen a területvásárláson keresztül akart tanítani. Amikor Isten megígér valamit, azt bizonyosan teljesíti is. Az emberek vissza fognak térni a földre, el fogják ismét foglalni házaikat és erre a próféta személyes tapasztalatán keresztül van garancia, hogy vett egy földet és épített rajta házat.

Isten néha beavatkozik gazdasági és szociál-politikai ítélőképességünkbe. Lehet, hogy fontosabb horderejű vásárlásoknál, mint egy házvásárlásnál vagy egyéb anyagi befektetéseknél nem kapunk olyan kijelentést, hogy „ezt mondta az Úr”. De fontos emlékeznünk arra, hogy Isten szeretne jelen lenni  életünk minden területén. Ezért helyesen cselekszünk akkor, ha egy házvásárlás vagy egyéb befektetések előtt imádkozunk. Szenteljünk időt arra is, hogy megnézzük Isten szavának alapelveit, amik vezetni fognak a fontos kezdőponton. Aztán Isten szavának alapelveire építve átgondolhatjuk az összes többi tényezőt. Így Istennek adjuk az  első helyet  életünkben. Kétségkívül Isten állt az első helyen Jeremiás életében is.

Jeremiás először Isten szavának engedelmeskedik, és csak azután foglalkozik azokkal a kérdésekkel, amelyeket meg kell oldania. A fő probléma az, hogy nem lát túl a babilóniaiak bejövetelén és azon, hogy elfoglalják a területet. Aggodalma nagyon is emberi aggodalom: „Végy magadnak mezőt pénzen, és legyenek tanúid felőle, holott a város a Káldeusok kezébe adatik.” (25. vers)
                                                                          

Michael Sokupa


108. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 37. fejezetéhez (augusztus 20-26.).

Jeremiás nehéz élete arra emlékeztet bennünket, hogy a próféta munkája sosem könnyű! A próféták gyakran túl vannak hajtva, és nem becsülik meg őket, pedig ők az Úr hírnökei az önfejű és lázadó csoportokkal szemben. Jeremiás azzal töltötte az életét, hogy prédikált és Isten hűséges tanújaként tanácsolta a népet, mégis, amikor megpróbálta elhagyni Jeruzsálemet a jól megérdemelt nyugalomba vonulása céljából, valaki a gyülekezetből azt jelentette Sedékiás királynak, hogy Jeremiás áruló, és az ellenséghez akar csatlakozni.

A király fejedelmei feldühödtek Jeremiásra, megverték és börtönbe vetették. Azonban még ez a durván méltánytalan bánásmód sem rettentette el Jeremiást attól, hogy népszerűtlen üzenetét hirdesse. A fejedelmek dühösek voltak Jeremiás újra meg újra elismételt tanácsai miatt, amely szembement a heves nacionalizmusukkal és az ideiglenes jólétre vonatkozó vágyukkal, ezért azt állították, hogy a próféta a haza ellensége, ezért ki kell végezni.

A gyáva király tudta, hogy ezek a vádak nem igazak, de próbált kedvezni azoknak, akik az ország jólétét Isten szava fölé helyezték, és Jeremiást a kezükre adta. Egy mocsaras tömlöcbe vetve, Jeremiás végzete sötétnek tűnt.

Épp úgy, ahogyan Isten véghez vitte Jeremiás megmentését szörnyű körülményei elől, úgy fogja megmenteni Isten hűséges hírnökeit a végidőkben. Azokat, akik hűségesek Istenhez az ország hitehagyása közepette, azokat hamisan fogják megvádolni a saját hitközösségük volt tagjai. „Nyomorúságos idő lesz, amilyen nem volt attól fogva, hogy nép kezdett lenni… És abban az időben megszabadul a te néped; aki csak beírva találtatik a könyvben.”

Cindy Tutsch
nyugalmazott igazgatóhelyettes
Ellen G. White Intézet

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése